Valmistaudu jo kevään siitepölykauteen: Tyrniöljy avuksi kutiavan kuiville silmille

28.03.2017

Silmien kuivuus nakertaa monen elämänlaatua. Tyypillisin esimerkki on vaihdevuosi-iän ohittanut nainen, joka harmittelee silmien vuotamista ja polttelua kirjaa lukiessa. Usein kiusa korostuu ilmastoidussa konttorissa. Ongelma on tuttu myös monelle nuorelle piilolinssien käyttäjälle. Silmien kutina saa kiusallista lisävauhtia kevään siitepölykauden alkaessa. Turun yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan tyrniöljy voisi kuitenkin olla toivotuksi avuksi kaikenikäisille kuivasilmäisille ihmisille.

Ehjät limakalvot suojaavat pöpöiltä ja siitepölyiltä

Tulemme aika harvoin ajatelleeksi miten tehokkaan suojan limakalvot muodostavat kaikkialla kehossamme; silmissä, suussa, nenässä, hengitysteissä, ruuansulatuskanavassa, virtsateissä ja intiimialueilla. Liukkaat ja ehjät limakalvot saavat ulkoisten taudinaiheuttajien otteen lipsumaan ja pysymään meistä loitolla. Bakteerien ja virusten ohella limakalvot suojaavat silmiä ja hengitysteitä myös siitepölyjen aiheuttamilta rasituksilta. Silmät eivät tulehdu ja kutia yhtä helposti, kun limakalvojen muodostama suoja on kunnossa. Vastaavasti nenää on mukavampi niistää, kun sen limakalvot ja iho eivät ole jo kevään alkaessa valmiiksi riekaleina.

Tutkitusti apua kaiken ikäisille kuivasilmäisille ja piilolinssien käyttäjille

Turun yliopistolla pari vuotta sitten tehty kliininen ravitsemustutkimus todisti jo kauan käytännössä tunnetun tyrniöljyn terveysvaikutuksen. Tyrniöljyn nauttiminen paransi merkittävästi kuivilta tuntuvien silmien hyvinvointia. Tutkimukseen osallistui 86 koehenkilöä, jotka nauttivat päivittäin kolmen kuukauden ajan 4 kapselia joko tyrniöljyä tai kookosöljyä sisältänyttä lumevalmistetta. Puolet tutkimukseen osallistuneista koehenkilöistä käytti säännöllisesti piilolinssejä. Osa heistä oli nuoria, osa vaihdevuosi-iän ohittaneita. Tutkimuksen mukaan tyrniöljyn nauttiminen vähensi silmien punoitusta ja polttavaa tunnetta. Öljylisä vähensi silmien vuotamista, rauhoitti tulehdusta ja lisäsi kyynelnesteen viskositeettia. Tyrniöljystä todettiin olevan merkittävää apua myös piilolinssien käyttäjille.

Monivaikutteinen luonnontuote vaihtoehdoksi silmätipoille

Silmien kuivuutta lievitetään useimmin silmätipoilla. Kerran tai useasti päivässä lisättävät tipat vähentävät nopeasti kuivuuden tunnetta. Tipat eivät kuitenkaan lievitä silmän limakalvojen hauraudesta johtuvaa tulehdusta. Tulehdusta voidaan toki hallita tulehdusta lievittävillä lääkkeillä, mutta ne eivät useinkaan sovellu säännölliseen käyttöön. Tutkimustulosten perusteella tyrniöljylisä voisikin usein tarjota luonnollisen ja toimivan vaihtoehdon tipoille. Tyrniöljy ei ole nopeasti vaikuttava lääke. Sen vaikutukset perustuvat rasva-aineenvaihdunnan positiivisiin muutoksiin, jonka myötä limakalvojen uudelleen rakentuminen tehostuu. Seuraukset ovat havaittavissa säännöllisessä käytössä 1 – 2 kk viiveellä. Yksilölliset erot ovat toki suuria ja jotkut hihkuvat ilosta jo parin viikon kuluttua. Aina tipoista ei myöskään päästä kokonaan eroon. Silti jo tippojen tarpeen väheneminen on usein kaivattu edistysaskel kohti parempaa elämänlaatua. Ravinnon tavoin tyrniöljy vaikuttaa laaja-alaisesti koko kropassa. Limakalvojen ja ihon uudistumisen ohella sen on osoitettu tukevan myös sydämen ja verenkierron hyvinvointia.

Puhdas ja luonnollinen kaksoistyrniöljy

Koehenkilöt nauttivat tutkimuksessa tyrnin marjaöljyä ja siemenöljyä sisältävää vakioitua SBA24-kaksoistyrniöljyä. Öljy valmistetaan ainoastaan tyrnistä ja siinä on mukana kaikki tyrnin hyvät rasvahapot, kasvisterolit ja rasvaliukoiset antioksidantit. Öljy tuotetaan hellävaraisella hiilidioksidiuutolla, joka säilyttää marjan herkät tehoaineet alkuperäisessä muodossa terveytemme hyväksi.

Oy Valioravinto Ab markkinoi tutkittua tyrniöljyä tuotenimellä Omega7®. Öljyä on saatavissa kapseleina ja nestemäisenä. Nestemäistä Omega7®-tyrni-oliiviöljyä suositellaan erityisesti suun kuivuudesta kärsiville. Molemmat tuotteet ovat täysin kasviperäisiä.

Lisätietoja tuotteesta: www.valioravinto.fi

Viite: Larmo P. et al. Oral sea buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symptoms in individuals with dry eye. J Clin Nutr. 2010, 140:1462-68