Tranbär och mjölksyrabakterier som stöd under sommarens aktiviteter

27.10.2015

Juha Sihvonen, FM

Urinvägsinfektioner är ett plågoris för många kvinnor. Inte ens solens strålar eller en lättsam semesterstämning räcker till för att hålla problemen på avstånd. Tvärtom. Svalt badvatten, en ruggig kväll på strandklipporna eller kuttrasju med sommarflirten kan ställa kvinnans hälsa inför nya utmaningar. En akut urinvägsinfektion bör behandlas med antibiotika. Har du däremot lindrigare känningar, kan du pröva att behandla besvären med skonsammare medel – med tranbär och goda mjölksyrabakterier. 

 

En begynnande urinvägsinfektion märks ofta som besvär i underlivet – det svider, du måste kissa ofta och din urin luktar illa. Besvären är tillräckligt förargliga när du befinner dig på hemmaplan, men i synnerhet besvärliga om du är på stugan under semestern eller på en utrikesresa. Förutom att semesterstämningen dämpas, kan det bli besvärligt att få tag på vård och antibiotika.

 

En antibiotikakur lindrar besvären snabbt. Tyvärr lyckas antibiotikakuren dock inte alltid få ett slut på ekorrhjulet av återkommande infektioner. Ibland går det till och med tvärtom; ekorrhjulet får mer fart. Kuren kan göra dig mottaglig för en ny infektion, och ibland kan den till och med förorsaka jästsvamp. Bäst är att förebygga problemen i tid. Sätten är många.

 

Njut av sommarens fröjder, men kom ihåg följande:

Ett dopp i det svalkande vattnet en het sommardag är uppfriskande både för kropp och för själ. I vissa fall kan det kalla badet eller din blöta baddräkt – om du inte tar den av dig direkt – göra dig mottaglig för en urinvägsinfektion. Genom att efter badet torka dig noggrant och ta på dig ett par torra trosor håller du besvären på avstånd.

 

Förr i tiden blev man varnad för att sitta på kalla stenar, klippor eller en fuktig gräsmatta på grund av risken att insjukna i urinvägsinfektion, och faktum är att kalla underlag som dessa kan leda till att underlivet blir kallt, att motståndskraften minskar och att risken för infektioner ökar. Ett hopfällbart sittunderlag tar inte mycket plats i ryggsäcken när du till exempel åker på festival. Att sticka in ett sådant under stjärten kan bespara dig från antibiotikakurer och också från extra smutstvätt.

 

På sommaren blossar förälskelsen upp. En vild festivalsommar och kuttrasju med sommarflirten kan dock förpesta tillvaron. Ett aktivt sexliv kan vara en verklig riskfaktor för kvinnans hälsa, oavsett om hon är ung eller litet mognare. Risken kan lyckligtvis minimeras genom att sköta intimhygienen både före och efter älskogen.

 

Tranbär – urinvägarnas goda vän

Tranbär har traditionellt används för kvinnans välbefinnande. För detta finns också vetenskapliga belägg. Tranbär innehåller nämligen av naturen sådana beståndsdelar, s.k. proantocyanidiner, som hjälper till att förhindra att E.coli-bakterier smittar och får fotfäste i urinvägarna. När du äter tranbär, utsöndras dess verksamma beståndsdelar i urinen och följer med urinen till urinblåsan och urinvägarnas slemhinnor. Tranbär hjälper sålunda att hålla urinvägarna rena från skadliga bakterier.

 

Goda mjölksyrabakterier tyglar tillväxten av onda bakterier

Hos kvinnor har mag-tarmkanalens bakterier en märkbar effekt på underlivets hälsa. Detta beror på att ändtarmsöppningen och urinvägarna ligger nära varandra. Den stora mängden olika typer av jästsvamp och andra onda bakterier leder i praktiken till att bakterierna förökas snabbt också i underlivet.

Omsorgsfullt utvalda mjölksyrabakterier är till stor hjälp vid förebyggande av urinvägsbesvär. Effekten beror på att goda bakterier som mår gott håller den onda bakterietillväxten i schack. Det råder ordning och reda såväl i tarmarna som – efter en kort omväg – också i underlivets slemhinnor.

 

Kraftfulla tranbär och mjölksyrabakterier i en och samma kapsel

KarpaLact Strong är ett kosttillskott som innehåller målsökande vapen för kvinnligt välbefinnande: kraftfullt tranbärsextrakt och omsorgsfullt utvalda aktiva mjölksyrabakterier. KarpaLact rekommenderas i synnerhet för kvinnor som drabbas av återkommande urinvägsbesvär. Kapslarna lämpar sig också som stöd vid antibiotikakurer eftersom de hjälper till att stärka magens egna mjölksyrabakteristammar som stressats av antibiotika.

 

En eller två kapslar om dagen

Enligt feedback från användare uppnår man bäst resultat genom att regelbundet använda KarpaLact – i synnerhet om man har återkommande besvär. För upprätthållande av normalt välbefinnande räcker det vanligen med en kapsel om dagen. När omständigheterna så kräver, när svedan gör sig påmind och behovet att springa på toa ökar, gör man klokt i att öka dosen till två kapslar om dagen, 1 på morgonen och 1 på kvällen. Många kvinnor har fått önskad förebyggande hjälp då de tagit en eller ett par kapslar efter samlag

 

KarpaLact passar kvinnor i alla åldrar – också under graviditet.